רבות אנו שומעים במסגרת סכסוכי משפחה על “תסמונת הניכור ההורי”. מדובר בתופעה מצערת ומדאיגה, במסגרתה מנתק הקטין לחלוטין את הקשר עם אחד ההורים, תוך שהוא דבק בהורה האחר, ומביע חוסר רצון מוחלט להיות בשום סוג של קשר עם ההורה המנוכר.
מחקרים רבים פורסמו בנושא. בין היתר תואר כי תופעה זו של ניכור הורי נגרמת במרבית המקרים בשל הסתה קשה של אחד ההורים באוזני הקטין כנגד ההורה האחר, ונסיונות של ההורה המנכר לפתות את הקטן לתפוס צד ולחוות דיעה או למצוא אשמים בסכסוך בין הורים.
מדובר בתופעה קשה ומדאיגה. מחקרים מראים שבמידה והיא לא מטופלת והנתק בין הקטין להורה המנוכר מתמיד – אזי עם הגעתו לבגרות ויציאה לחיים העצמאיים נתקל אותו קטין בקשיים מרובים, הן קשיים בהתמדה בלימודים, קשיים בהתמדה במציאת פרנסה ועבודה קבועה ובעיקר – קשיים מרובים במערכות יחסים.
כל קטין זקוק לדמות אם ולדמות אב משמעותית בחייו. אלא שנושא ההסתה והניכור ההורי הפכו לאחרונה יותר ויותר לכלי ניגוח בו עושים שימוש בני זוג כנגד בני זוגם בין היתר כדי לנקום את נקמתם על הנישואים שהתפרקו ולהביע את תסכולם.
עד כה היה חוסר אחידות באופן הטיפול בתופעה הכאובה של ניכור הורי בין בתי המשפט השונים לענייני משפחה. תקנות חדשות שעתידות להיכנס לתוקף ממש בשבוע הבא (25.10.2020) הולכות לעשות סדר מחודש בכל העניין.
התקנות החדשות נותנות עדיפות לטיפול בנושא הניכור מעבר לנושאים אחרים כגון ענייני רכוש. החידוש בהן הוא זה: כאשר מוגשת לשופט בקשה ממנה עולה טענה לניכור הורי, יהא על השופט לזמן דיון דחוף בפניו של שני ההורים בתוך 14 ימים ולתת מענה טיפולי-התערבותי מיידי בבעייה של הניכור. מדובר בתקנה תקדימית, שכן לרוב שופט קובע דיון ראשון בחלוף 4-7 חודשים מיום שמוגשות לו תביעות.
החשוב בתקנות החדשות הוא קביעת סדרי עבודה אחידים לכל בתי המשפט למשפחה בכל הארץ. כל שופט מצווה לתת מענה ראשוני, יעיל ומהיר לכל הליך דחוף שיובא בפניו בעניין ניכור הורי והבטחת חידוש קשר בין הורה מנוכר לבין ילדו.
למשרדנו המתמחה בתחום דיני המשפחה נגיעה מיוחדת לנושא הטיפול ההורי. באמתחתנו נסיון עשיר בטיפול בתיקי ניכור הורי, ובשנים האחרונות הבאנו לחידוש קשרים רבים בין קטינים לבין הוריהם לאחר תקופה ממושכת של נתק.
נשמח לעמוד לכם לעזר בכל הנוגע לסוגיית הניכור ההורי.